INTERVIU | Mihai Covaliu, președintele FR Scrimă: „Alexandra Predescu, campioana mondială la cadeți, e pariul nostru pentru Jocurile Olimpice din 2020 și 2024”. Ea este prima campioană formată de un club privat

INTERVIU | Mihai Covaliu, președintele FR Scrimă:
  • Publicat:
  • Actualizat:

În continuă criză de sportivi și cu un număr din ce în ce mai mic de copii care se îndreaptă spre performanță, sportul românesc primește din când în când câte o gură de oxigen. Titlul mondial la cadeți, cucerit joi,  la Tașkent, de spadasina Alexandra Predescu (15 ani) este o rază de speranță pentru următoarele ediții ale Jocurilor Olimpice. Un rezultat cu atât mai apreciabil, cu cât Alexandra este prima campioană din sportul românesc formată de un club privat. Președintele Federației Române de Scrimă și antrenorul lotului de sabie, Mihai Covaliu a vorbit, pentru ProSport, despre importanța acestui rezultat, despre obiectivele trasate pentru Rio și lupta care se dă în lotul de sabie pentru cele două locuri care duc la competița olimpică din Brazilia.

Primul titlu mondial cucerit la scrimă în acest an. Ce înseamnă performanța Alexandrei Predescu?
Este un rezultat extraordinar mai ales că Alexandra este un copil superb, foarte talentat, care a muncit foarte mult ca să ajungă în vârf. A prins o zi extraordinară la Mondiale, și-a dominat pratic adversarele, a fost de neoprit de la primul la ultimul meci. Performanța ei este cu atât mai apreciabilă cu cât ea este formată și provine de la un club particular de scrimă și cred că asta este o premieră în sportul românesc. Alexandra a crescut acolo cu antrenori care i-au văzut potențialul, care au format-o progresiv, care au știut să fie pentru ea o a doua familie, și vorbesc aici de Alina Ciuculescu și de soțul ei, Silviu.
 


Alexandra a fost primită cu flori la întoarcerea de la Mondialele de la Tașkent FOTO: FRScrimă

Credeți că în curând va fi o rivalitate între cluburile private și cele departamentale?
Cred că un prim semnal a fost dat prin acest rezultat. Mă bucur că deja cluburile particulare încep să facă concurență cluburilor departamentale și mai ales se arată faptul că se poate face performanță într-un sistem privat serios și responsabil, sistem care până acum era destinat hobby-ului și celor ce doreau să facă un pic de mișcare.

 

  • ACS Stesial este clubul privat la care s-a format  Alexandra Predescu. În prezent, ea este legitimată la CSA Steaua


Cum vedeți progresul Alexandrei?
Alexandra practică scrimă de 7 ani. Nu este o perioadă tocmai mică. De obicei, în sport performanțele vin după cinci ani de la intrarea în sală. Depinde și de cât de implicat este sportivul, cât de serios se antrenează, ce antrenorii care au grijă de el, e o sumă de lucruri care pot duce la obținerea rezultatelor. În ce o privește pe Alexandra, marele ei noroc e că a avut o echipă de antrenori care au ajutat-o foarte mult.

Cum ați caracteriza-o?
Inteligentă, cu mult bun simț, o luptătoare, un om care știe foarte bine ce își dorește.

Știu că Alexandra a avut și câteva probleme de sănătate, o operație suferită la umăr. Cum a reușit să revină atât de bine?
Într-adevăr a fost o perioadă grea, însă a depășit-o cu ajutorul celor apropiați și al antrenorilor. Știu că Alina Ciuculescu, antrenoarea ei o însoțea zilnic la recuperare, tocmai pentru a-i da curaj și a o sprijini. Titlul mondial e un rezultat pe deplin meritat, are deja concursuri internaționale câștigate și multe podiumuri la categorii superioare de vârstă. Alexandra are deja o valoare foarte bine conturată, este un sportiv serios, care știe ce vrea și care a reușit la acest Campionat Mondial să își împlinească un vis.

Ce puteți face să o păstrați în continuare la scrimă?
Alexandra este un sportiv câștigat deja pentru scrimă pentru că ea iubește acest sport, a oferit mult acestui sport și acum a început să culeagă roadele. Eu cred că ea deja se gândește la Jocurile Olimpice, cam acesta ar fi țelul ei. O putem vedea la Tokyo 2020, dar și la ediția din 2024, va fi pariul nostru pentru edițiile olimpice următoare.

Alexandra spunea că o admiră pe Ana Maria Brânză. Exact ca și Ana la începutul carierei, a cucerit titlul mondial la cadeți. Credeți că îi poate călca pe urme vicecampioanei olimpice?
Cred că are toate șansele, la cât de mult progresează. Mai mult, Ana și Alexandra chiar s-au antrenat împreună, ceea ce este un lucru benefic. Federația de Scrimă a promovat acest gen de întâlnire între sportivii mai tineri și cei consacrați, din loturile olimpice, care pot fi adevărate modele. Am avut stagii de pregătire în care i-am invitat pe copii și antrenorii lor, pentru a putea lega generațiile între ele și a le da șansa să fie aproape de modelele lor. La spadă feminin putem vorbi deja de o școală care produce campioane și asta e un mare câștig pentru sportul românesc.
 


Mihai Covaliu sărbătorește împreună cu elevii lui urcarea pe podium a echipei
 

Cum stau lucrurile la arma dumneavoastră de suflet? Sunt la fel de mulți practicanți ca la spadă?
La sabie, din păcate, situația nu este așa de bună precum la spadă. Pot spune că ne dezavantajează destul de mult faptul că nu vom avea întrecere pe echipe la sabie, la Rio 2016. Însă cred că vom fi pregătiți pentru ediția din 2020. Sunt mulți sportivi tineri care vor crește, care deja au rezultate, nu așa de mulți ca la spadă, însă sperăm să mai atragem copii.

Ne puteți spune care dintre sportivii pe care îi antrenați se bat pentru cele două locuri la sabie individual ce asigură calificarea la Rio?
Tiberiu Dolniceanu, care practic este ca și calificat la Rio, în urma rankingului mondial. Tibi, cel mai experimentat sabrer al nostru, se află pe locul 6 în Cupa Mondială. Apoi duelul pentru cel de-al doilea loc se va da între Alin Badea, locul 30 în Cupa Mondială și Iulian Teodosiu, un tânăr de perspectivă, vicecampion mondial în 2013 cu echipa, care ar putea fi marea noastră supriză.


Antrenorul Mihai Covaliu alături de elevii lui Alin Badea, Iulian Teodosiu, Ciprian Gălățanu și Tiberiu Dolniceanu


Care este cea mai mare provocare pentru dumneavoastră în calitate de președinte al Federației Române de Scrimă?
Pot spune că fiecare zi este o provocare. Este greu, dar și frumos în același timp pentru că învăț lucruri noi, descopăr lucruri noi. Am alături o echipă tânără ce își dorește să facă multe lucruri și mai ales am șansa să beneficiez de experiența fostului președinte, doamna Ana Pascu care mă ajută foarte mult.

Dar ca antrenor al lotul masculin de sabie?
Îmi doresc mult și știu că voi reuși să câștig cea de-a doua medalie olimpică ca antrenor.

Ce obiectiv vă propuneți pentru Rio?
Să câștigăm una, două medalii. Eu zic că avem o probă unde avem așteptări mari de podium, spadă feminin atât la echipă, cât și individual. Avem sportive valoroase, talentate, cu multă experiență, o echipă ce are toate atuurile pentru un bun rezultat olimpic. În plus revenirea Simonei Gherman, a Loredanei Dinu, a Ancăi Măroiu poate genera o concurență mai mare în echipă pentru că și fetele ce vin din spate sunt valoroase Simona Pop, Maria Udrea. După care, ne punem speranțe în Tibi Dolniceanu, campion mondial și vicecampion olimpic cu echipa.

În ultimii ani tot mai mulți copii s-au îndreptat spre scrimă. Ce proiecte aveți pentru a mări numărul practicanților și ai menține?
Proiectele pentru cei mici sunt structurate pe categorii de vârstă.Vom miza în continuare pe demonstrații în parcuri, în școli, la diverse evenimente pentru că vrem să arătăm beneficiile practicării scrimei. Apoi până în caregoria de 15 ani, avem demarat cu MTS-ul, Programul „Pierre de Coubertin” în care îi adunăm periodic în pregătire pe cei mai talentați sportivi. În plus, avem o colaborare cu COSR, pentru sportivii de U23, care vor fi sprijiniți în pregătire și școlarizare.


Mihai Covaliu, un președinte care a scos scrima în stradă, prin demonstrații în spațiile neconvenționale

Spuneți-mi trei beneficii pe care ți le aduce practicarea scrimei…
Disciplină, respect, autocontrol și dorința de a fi cel mai bun. Am spus patru, dar sunt toate legate între ele, nu există una fără cealaltă.

Urmează pentru sabrerii pe care îi pregătiți primul concurs important al anului, la Madrid. Ce obiective aveți acolo?
Practic, la Madrid va începe campania oficială de calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. De aici va începe acumularea de puncte care va dura până în aprilie 2016 când se va trage linie. Vom merge cu obiectivul de a face concursuri cât mai bune și de a urca pe podiumul.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
El este primul transfer făcut de Rapid în această iarnă! Jucătorul semnează cu echipa lui Şumudică: ”E cu un pas şi jumătate în Giuleşti”
El este primul transfer făcut de Rapid în această iarnă! Jucătorul semnează cu echipa lui Şumudică: ”E cu un pas…
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 14.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 14.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×